Home » Blog » Drie manieren om gezonder te eten 

Drie manieren om gezonder te eten 

door crjonline

Voeding is een belangrijk aspect van zowel lichamelijke als mentale gezondheid. Logisch dus dat het van belang is om hier voldoende aandacht aan te besteden. Daarom lees je hier drie manieren om op een gezondere manier te eten en wat hierbij komt kijken.

1. Properties en bijhouden wat je eet

Rekening houden met properties is voor velen een grote valkuil. Regelmatig eet men dagelijks bepaalde voedingsstoffen, zonder er eigenlijk rekening mee te houden hoeveel ze consumeren en of het wel past bij hun levensstijl.

Een simpel voorbeeld hiervan is dat een topsporter gewoonweg meer calorieën nodig heeft dan iemand die weinig of recreatief sport. Het is dus logischer als die persoon een grotere maaltijd eet: de extra voedingsstoffen zijn van belang voor het energieniveau en dus prestaties. Zo heeft een actieve wielrenner bijvoorbeeld voldoende koolhydraten nodig voor energie, terwijl een gemiddeld persoon met een kantoorbaan en minder beweging zou kunnen aankomen door dezelfde hoeveelheden.Hierin spelen factoren als lengte en geslacht ook een rol. 

Dit alles zorgt ervoor dat eten in properties van belang is voor je lichamelijke gezondheid. Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker geworden om dit bij te houden. Er bestaan verschillende programma’s en applicaties waarin je precies kunt aangeven wat je hebt gegeten en hoeveel calorieën dit bevat. Op basis hiervan kun je zien hoeveel calorieën je nog over hebt en kun je ook de verdeling van je macronutriënten inzien. Dit alles helpt om niet te veel, maar (ook belangrijk) ook niet te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen.

2. Kies voor grasgevoerd vlees

Lang niet iedereen staat hier bij stil, maar het verschil in het beschikbare vlees in Nederland is vrij groot. Het standaard vlees dat in de supermarkt gekocht kan worden verschilt nogal van het gezondere vlees van grasgevoerde dieren.

Zo is grasgevoerd vlees bijvoorbeeld onbewerkt. Er is hierbij geen sprake van toevoegingen zoals E-nummers. Ook krijgen dieren nooit antibiotica binnen, terwijl dat wel het geval is bij ‘standaard vlees’. Verder is grasgevoerd natuurvlees letterlijk gezonder door de grotere hoeveelheid aanwezige omega 3 vetzuren. 

Doordat grasgevoerd vlees niet zo snel in een gemiddelde supermarkt te vinden is, kiezen velen ervoor dit online te bestellen.

3. Het aanvragen van een voedingsschema

Zelf bepalen wat je dagelijks eet en dit verwerken tot een schema is natuurlijk prima, maar velen hebben hier niet voldoende kennis voor. Bij het daadwerkelijk maken van een voedingsschema welke precies is ontwikkeld voor jouw persoonlijke situatie, met alle factoren meegerekend (waaronder gewicht, geslacht, lengte, lichamelijke activiteit, etc.), komt dan ook meer kijken waar je in eerste instantie mee rekening houdt. 

Er zijn daarom deskundigen en professionals die dit proces voor je kunnen oppakken. Op basis van jouw verstrekte informatie wordt er dan een voedingsschema voor je gemaakt. Als je hiervoor nog weinig structuur had in je voedingspatroon, zul je merken dat dit ervoor zorgt dat je gezonder gaat eten. Voor velen betekent dit namelijk het consumeren van meer groente en fruit of het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid calorieën. 

Gerelateerde berichten