Home » Blog » Hoe maak je een zo’n duurzaam mogelijk gerecht?

Hoe maak je een zo’n duurzaam mogelijk gerecht?

door crjonline
Uien in een krat

Ben jij binnenkort van plan om voor een aantal mensen uitgebreid te gaan koken en vind je het belangrijk om een zo duurzaam mogelijk gerecht te maken? Goed bezig! Het kan ook zo zijn dat je voor jezelf een lekkere maaltijd wil bereiden en het vanuit milieuoogpunt verstandig vindt om bijvoorbeeld niet te veel en te vaak vlees te eten. Ook dan ben je al duurzaam bezig. Ben je benieuwd hoe deze keuzes kunt doorvertalen in een duurzaam gerecht? Lees dan zeker even verder!

Vlees vervangende producten

Welkom in de wereld van vleesvervangers! Tegenwoordig kun je bijna ieder soort vlees vervangen. Deze vleesvervangers worden ook steeds smaakvoller; soms heb je geen eens in de gaten dat je iets anders dan vlees eet. Door deze eenvoudige keuze maak je al een wereld van verschil, zeker als je dit bijvoorbeeld meerdere keren in de week doet. Iedere dag vlees eten hoeft namelijk echt niet en is ook niet een erg duurzame keuze. 😉 Op internet word je overspoeld met heerlijke en smaakvolle recepten die weinig of geen vlees bevatten. Laat je inspireren en gooi er een sausje van jezelf overheen: wedden dat jij de verwachtingen van jezelf en anderen overtreft?

Mijd de supermarkt tijdens het inkopen doen

Wanneer je ervoor kiest om je groenten, kruiden en andere benodigdheden bij de lokale supermarkt te kopen, dan zal je al snel merken dat duurzaamheid ver te zoeken is. Neem bijvoorbeeld de manier hoe alles verpakt is: bijna alles zit verpakt in het plastic, daar ontkom je gewoon niet aan. Koop daarom je groenten bij de groenteboer, bijvoorbeeld in het weekend op een marktkraam. Daar wordt haast niet met plastic gewerkt; hier kun je je groenten verpakkingsvrij kopen. Heel milieuvriendelijk en daardoor ben jij alweer een stap dichter bij je duurzame gerecht! Losse en kleine groenten zoals spruitjes kun je dan zelf in je meegenomen groentenetje stoppen, dan hoef je ook niet te vragen om een plastic zak. Bovendien komen lokale producten je gerecht ongetwijfeld ten goede. Twee vliegen in één klap dus.

Hoe jij invulling geeft aan duurzaam eten, is aan jou. Wees creatief en experimenteer met vega of plantaardige producten (liefst verpakkingsvrij, natuurlijk). En ga je toch naar de supermarkt, probeer dan zoveel mogelijk biologische en verpakkingsvrije producten te aan te schaffen. Ben jij al geïnspireerd om een duurzame maaltijd te gaan maken? Het is ook erg leuk om je vrienden of familie te inspireren hetzelfde te doen, want: goed voorbeeld doet volgen!

Gerelateerde berichten