Home » Blog » Zo ga je om met de vooroordelen van vegetarisch eten

Zo ga je om met de vooroordelen van vegetarisch eten

door crjonline
Vegetarisch eten

Ben jij sinds kort of al een langere tijd vegetarisch? Ongetwijfeld heb je daar heel goed over na gedacht en ben je ervan overtuigd dat deze levensstijl bij jou past. Om de wereld een stukje mooier te maken, omdat je er lichamelijk last van hebt of juist een andere reden. Wat jouw beweegreden ook is, je zult ongetwijfeld de nodige kritiek al hebben gehad van mensen die hier anders in staan dan jij. Vind jij het weleens lastig om hier goed mee om te gaan? Hieronder lees je adviezen over hoe jij kunt dealen met deze vooroordelen.

Trek je eigen plan

Woorden kunnen pijn doen, vooral als ze ondoordacht en doortrapt zijn. Het is misschien te makkelijk gezegd dat je je niets moet aantrekken wat anderen van je zeggen of vinden. Voor een ander doe je het namelijk toch nooit goed. Mensen zullen altijd hun oordeel klaar hebben liggen. Bedenk je goed waarom jij de keuze hebt gemaakt voor een vegetarische levensstijl. Je weet zelf het allerbeste waarom jij geen vlees meer eet. Weet je echter ook hoe je dit het beste aan anderen kunt uitleggen? Niet dat je jezelf iedere keer moet veranderen, maar je kunt deze kritiek ook als iets positiefs beschouwen: vaak als je doorvraagt, kom je erachter dat mensen met zoveel vooroordelen ergens wel geïnteresseerd zijn. Misschien zijn ze dat juist niet en vinden ze jouw levensstijl maar apart. Zorg er te allen tijde voor dat je kunt uitleggen waaróm jij deze keuze hebt gemaakt; je weet immers nooit wat voor uitwerking het heeft en wie je kunt inspireren.

Verras je vrienden of familie met een vegetarische maaltijd

Daarnaast bestaat het vooroordeel dat je veel voedingsstoffen tekortkomt als je geen vlees meer eet. Jij als vegetariër weet natuurlijk wel beter. Zijn er mensen in jouw directe omgeving die zo denken? Nodig ze eens uit voor een etentje bij jou thuis en laat zien dat je ook zonder vlees de lekkerste maaltijden op tafel kunt zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje bietenburger of een vegan Indiase curry? Wedden dat ze het vlees niet eens missen? Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel vleesvervangers die een prima alternatief zijn. Ook daarmee kun je eindeloos variëren!

Feit blijft dat de vooroordelen er altijd zullen zijn. Je kunt zelf kiezen hoe je ermee omgaat: leg je het rustig uit, dan kun je vaak rekenen op begrip. Sta achter je standpunten en wees zo een inspiratie voor anderen!

Gerelateerde berichten