Home » Blog » 3 tips voor het verbeteren van de mobiliteit bij ouderen

3 tips voor het verbeteren van de mobiliteit bij ouderen

door crjonline
Handen van oudere mensen

Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ze willen een vertrouwelijke omgeving om hen heen. Ze voelen zich prettig in een buurt waar ze iedereen om zich heen kennen. Een actieve houding en mobiliteit draagt bij aan de mogelijkheid om langer thuis te wonen. Wij raden aan om gezamenlijk met de mensen om je heen te kijken naar de mogelijkheden. Het is belangrijk dat iedereen lekker in zijn of haar vel zit. De wensen kunnen worden besproken.  Op basis van de wensen kunnen er bijpassende activiteiten worden geactiveerd, ook al zit je in een rolstoel. Lees snel verder en ontdek de drie tips voor het verbeteren van de mobiliteit bij ouderen.

  • Zorg voor nieuwe gewoontes

De gewoontes zijn voor ouderen erg belangrijk. Om een nieuwe gewoonte tot stand te brengen, hoef je niet de oude gewoontes op te ruimen. Je kunt doorgaan met de gewoontes waar je mee bezig was. Vele ouderen drinken graag een bakje koffie bij de buurvrouw of andere bekenden om hen heen. Om een actieve houding te creëren, kan je er ook voor kiezen om na het bakje koffie een rondje te gaan lopen. De beweging draagt bij aan de mobiliteit. Blijf in beweging en zorg voor regelmaat. De regelmaat draagt bij aan het daadwerkelijk uitvoeren van de activiteit.

  • Houd het regie in eigen handen

De naasten hebben de ouderen lief. Ze nemen graag taken voor hen uit handen om ze te ontlasten. Hierdoor worden ze minder zelfstandig. De ouderen hoeven absoluut niet alles zelf te doen. Het is goed om de ouderen te ontlasten en helpen bij verschillende activiteiten. De ouderen vinden het vaak lastig om zelfstandig boodschappen te kiezen. De mantelzorg neemt met alle liefde boodschappen mee voor hun naasten. Om de ouderen toch het regie in eigen handen te laten houden, kunnen ze ervoor kiezen om mee te gaan naar de supermarkt. Je bent samen en kunt hulp bieden indien dit nodig is. Op deze manier heb je al ouder toch nog een leuk uitstapje naar de supermarkt.

  • Beweging in en rondom het huis

Voor beweging hoef je er niet op uit. Ook in de veilige thuisomgeving kan voldoende beweging plaatsvinden. Een kopje koffie zetten doe je zelf. Hiervoor moet je een kleine stukje lopen om bij het koffiezetapparaat te komen. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk om een kleine afstand, maar in beweging blijven is erg belangrijk. De ouderen zijn geneigd om dingen die ze nodig hebben in hun directe omgeving te leggen. Dit is handig, maar stimuleert geen beweging. Als je alle spullen een andere plek geeft, dan word je gedwongen om te lopen.

Gerelateerde berichten