Home » Blog » Colitis ulcerosa versus de ziekte van Crohn: wat zijn de verschillen?

Colitis ulcerosa versus de ziekte van Crohn: wat zijn de verschillen?

door crjonline

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn beide chronische ontstekingsziekten van de darmen. Deze ziekten kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, maar hebben ook belangrijke verschillen. In deze blog bespreken we de symptomen en oorzaken van beide ziekten en vergelijken we de belangrijkste verschillen.

Symptomen

Beide ziekten kunnen leiden tot diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Bij colitis ulcerosa is de ontsteking meestal beperkt tot de dikke darm en het rectum, terwijl bij de ziekte van Crohn de ontsteking elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten, van de mond tot de anus. Dit verschil in de locatie van de ontsteking kan leiden tot verschillende symptomen.

Bij colitis ulcerosa is de diarree vaak bloederig en treedt deze op in frequente kleine hoeveelheden. De buikpijn is meestal links onderin de buik en kan gepaard gaan met krampen en bloedingen uit de anus. Bij de ziekte van Crohn kan de diarree ook bloederig zijn, maar kan deze ook meer waterig zijn. De buikpijn kan zich overal in de buik bevinden en kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en koorts. Bij de ziekte van Crohn kunnen ook complicaties optreden, zoals vernauwingen van de darmen of fistels.

Oorzaken

De oorzaken van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn niet volledig begrepen. Er wordt aangenomen dat beide ziekten ontstaan door een combinatie van genetische aanleg, omgevingsfactoren en een overactief immuunsysteem.

Bij colitis ulcerosa valt het immuunsysteem van het lichaam de eigen dikke darm aan, wat leidt tot ontstekingen en ulceraties van het slijmvlies. Bij de ziekte van Crohn valt het immuunsysteem elke laag van de darmwand aan, wat kan leiden tot diepere ontstekingen en verdikkingen van de darmwand.

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn is de locatie van de ontsteking. Bij colitis ulcerosa is de ontsteking beperkt tot de dikke darm en het rectum, terwijl bij de ziekte van Crohn de ontsteking elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten. Dit kan leiden tot verschillen in symptomen en behandeling.

Behandeling

Behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn is gericht op het verminderen van ontsteking, het verbeteren van symptomen en het voorkomen van complicaties. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, chirurgie en aanpassingen in de levensstijl.

Bij colitis ulcerosa kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals mesalazine en corticosteroïden, worden voorgeschreven. Bij ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de gehele dikke darm te verwijderen, wat kan leiden tot een definitieve genezing. Bij de ziekte van Crohn worden vaak immunosuppressieve medicijnen voorgeschreven, zoals azathioprine en methotrexaat, om het immuunsysteem te onderdrukken en ontstekingen te verminderen. Bij complicaties, zoals vernauwingen van de darmen, kan een operatie nodig zijn om het beschadigde deel van de darm te verwijderen.

Levensstijl aanpassingen, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, het verminderen van stress en het stoppen met roken, kunnen ook helpen bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van opflakkeringen bij beide ziekten.

Gerelateerde berichten