Home » Blog » Dit moet je weten over een total bodyscan

Dit moet je weten over een total bodyscan

door crjonline
MRI scan

Voor een total bodyscan wordt een MRI-scan gebruikt, wat een beeldvormingstest is die tegenwoordig erg populair is. Dit komt bijvoorbeeld doordat dit type onderzoek geen pijn oplevert. Het wordt uitgevoerd met behulp van een MRI-scanner. Tijdens de scan kom je te liggen in een groot apparaat op een tafeltje. Het zal in de buis bewegen terwijl je erop ligt voor een bodyscan. Tijdens het onderzoek gebruikt de MRI-scanner radiogolven en een krachtig magnetisch veld om afbeeldingen te maken van binnenkant van je lichaam. Op deze foto’s zijn bijvoorbeeld je botten, zachte weefsels, bloedvaten, organen en gewrichten te zien. Vervolgens worden de beelden bestudeert een radioloog. Zijn/haar bevindingen krijg je daarna in een rapport.

Hoe bereid je je voor op een bodyscan?

Een MRI-scan van je hele lichaam doet helemaal geen pijn, al kan dit onderzoek wel een tijdje duren. Hoe lang de procedure precies duurt, hangt af van een paar factoren. Denk bijvoorbeeld aan je vermogen om je adem in te houden en je vermogen om stil te liggen. Als je contrastvloeistof krijgt, kan de scan ook een beetje langer duren. Met dit goedje worden de beelden overigens duidelijker, wat wel zo handig is voor de radioloog. Normaliter kun je op de dag van de MRI-scan normaal leven, eet en drink dus zoals je anders ook zou doen. Soms wordt echter anders geadviseerd! Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je geen metalen kleding of accessoires mag dragen in het apparaat. Houd hier dus rekening mee als je je aankleedt voordat je naar de kliniek gaat voor je bodyscan.

Welke risico’s brengt een total bodyscan met zich mee?

Meestal zijn MRI-scans erg veilig, vooral als je je goed voorbereidt op de bodyscan. Dit komt doordat dit apparaat geen schadelijke straling gebruikt voor het maken van de afbeeldingen. Als een patiënt een contrastkleurstof krijgt, is er een zeldzame kans op een allergische reactie op de chemische stof. Dit komt echter heel weinig voor, wat er ook voor zorgt dat een total bodyscan weinig gezondheidsrisico’s creëert. Meestal zijn de contrastmiddelen niet eens nodig omdat MRI-scans vandaag de dag zo geavanceerd zijn dat ze ook zonder het contrast afwijkingen kunnen aantonen. Zelfs als je een contrastkleurstof toegediend krijgt en hierdoor een allergische reactie krijgt, vormt dit weinig problemen. De symptomen verdwijnen meestal vanzelf en snel.

Gerelateerde berichten