Home » Blog » Moet je je huid in de zomer anders verzorgen dan in de winter?

Moet je je huid in de zomer anders verzorgen dan in de winter?

door crjonline
Liggen op het strand

Al een aantal weken is het heerlijk warm en zonnig weer. Veel mensen fleuren op van de hogere temperaturen en het stralende zonnetje. Maar geldt dit ook voor je huid? Wordt je huid ook blij van de zomer? En moet je je huid dan ook anders verzorgen nu het zomer wordt?

Ja, in de zomer vraagt je huid om een andere verzorging dan in de winter. In de winter ben je veel binnen, is je lichaam vaak meer bedekt met kleding en zul je veel dichtbij de verwarming zijn. Wanneer je wel buiten komt is de temperatuur een stuk lager, de zonnestralen minder krachtig en soms vriest het zelfs. Heel anders dan in de zomer waar je vaak meer buiten bent, vaker blootgesteld wordt aan felle zon en met enige regelmaat zult zweten. Hele andere omstandigheden voor je huid waardoor je huid ook een andere verzorging nodig heeft. 

Welke verzorging heeft mijn huid nodig in de zomer?

In de zomer heeft je huid vaak nog wat meer verzorging nodig. Zo dien je je huid te beschermen tegen de zon, kan de huid wel wat extra vocht gebruiken en dient eventuele zonschade zoveel mogelijk hersteld te worden. Dit kan door de huid extra goed te verzorgen en nog een beetje meer aandacht en liefde geven dan je al deed.

Zonbescherming

Het allerbelangrijkste in de zomer wat altijd met stip op nummer 1 dient te staan in je huidverzorgingsroutine is zonbescherming. De zon is een van de grootste veroorzakers van versnelde huidveroudering. Die vroege rimpels wil je natuurlijk erg graag voorkomen. Daarnaast kan de zon zorgen voor de ontwikkeling van huidkanker. Ook dit is iets wat je natuurlijk erg graag zo veel mogelijk wil voorkomen. De kans op zonschade, huidkanker en versnelde huidveroudering kun je zo klein mogelijk houden door je regelmatig in te smeren met een crème met beschermingsfactor van minimaal SPF30. Let hierbij op dat eenmaal per dag niet voldoende is. Het is belangrijk om dit zeer regelmatig te herhalen op alle plekken waar de huid niet door bijvoorbeeld kleding wordt beschermd tegen de zon. 

Heb je toch een verdacht plekje? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts om dit te laten onderzoeken. Op de website van Optimum Clinics lees je hier meer over. 

Hydrateren

Door de zon maar ook door veel zwemmen, vaker douchen, airconditioning en zweten verliest je lichaam en daarmee je huid vocht. Je huid kan daardoor uitdrogen wat weer voor allerlei vervelende huidklachten kan zorgen. 

Zorg daarom dat de huid goed gehydrateerd blijft in de zomer. De volgende tips kunnen hier aan bijdragen:

• Drink voldoende water. Bij voorkeur minimaal 2 liter per dag.

• Douche niet te lang en zeker niet te warm. Wil je toch graag wat langer en/of vaker douchen? Kies dan voor een koude(re) douche. Lekker verfrissend en beter voor je huid. 

• Verwen je huid door goed en regelmatig te smeren met vette en vochtinbrengende creme. 

Toch klachten?

Verergeren je huidproblemen in de zomer? Reageert je huid niet goed op de zon? Heb je zonschade opgelopen en vertrouw je het niet helemaal? De dermatoloog helpt je graag!

Gerelateerde berichten