Home » Blog » Wat te doen bij letselschade?

Wat te doen bij letselschade?

door crjonline
Letselschade

Letselschade verwijst letterlijk naar de fysieke, emotionele of mentale schade die iemand oploopt als gevolg van een ongeval of een misdrijf. In Nederland wordt letselschade vaak gecompenseerd door een verzekeraar of via een rechtszaak. Letselschade kan bijvoorbeeld vergoedingen omvatten voor medische kosten, verlies van inkomsten, of hulp bij het aanpassen van de woning. Letselschade is veelal blijvend en kan het leven voor iemand erg lastig maken.

Wat moet je doen als je letselschade oploopt?

Als je te maken krijg met letselschade, dan is dit een lastige en zeer vervelende situatie. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om deze situatie zo goed mogelijk op te lossen:

  1. Zoek allereerst medische hulp. Zorg dat verwondingen worden behandeld door een arts of een ziekenhuis. Hierdoor kan je namelijk op langere termijn minder last krijgen omdat een arts of ziekenhuis zal zorgen voor de best mogelijke genezing van je letsel.
  2. Doe aangifte bij de politie. Als je letselschade oploopt als gevolg van een misdrijf, moet je aangifte doen bij de politie. Bij een ongeval komt vaak ook de politie kijken om verhaal te doen. Het is belangrijk dat je je verhaal kwijt kunt zodat de vervolgstappen goed kunnen worden genomen.
  3. Neem contact op met jouw verzekeraar. Als je verzekerd bent voor letselschade, moet je je verzekeraar op de hoogte stellen zodat jullie samen kunnen kijken naar een passende oplossing voor jou.
  4. Maak foto’s of videobeelden. Als het mogelijk is, maak foto’s of videobeelden van de scene van het ongeval, de verwondingen die je hebt opgelopen en eventueel de schade aan je eigendommen.
  5. Houd een dagboek bij. Schrijf op wat er is gebeurd, wie er aanwezig was en hoe je je voelt. Dit kan nuttig zijn als je later een claim indient. De uren om en na een ongeval of misdrijf zijn erg overweldigend en er zullen veel gedachten door je hoofd racen. Door deze op te schrijven creëer je ook meer overzicht voor jezelf.
  6. Bedenk of je juridische hulp wilt inschakelen. Als je denkt dat je recht heeft op een vergoeding voor je letselschade, kun je overwegen om een letselschadeadvocaat in te schakelen.
  7. Houd ook eventuele kosten bij die je maakt als gevolg van letselschade zoals extra vervoerskosten, extra huishoudelijke hulp of aanpassingen aan je woning.

Hulp inschakelen

Houd er rekening mee dat de vergoedingen en claimprocedures voor letselschade in Nederland complex kunnen zijn. Het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen bij letselschade. Door hulp in te schakelen kun je je focussen op je eigen herstel en hoef je je niet druk te maken over alles wat er moet worden geregeld.

Gerelateerde berichten