Home » Blog » Zo kies je een zorgverzekering die past bij jou

Zo kies je een zorgverzekering die past bij jou

door crjonline
Arts in ziekenhuis

Standaard of aanvullend verzekeren? Wel of geen vrijwillig eigen risico? Een naturapolis of een restitutiepolis? Wie een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten, komt voor een hoop vragen te staan. De antwoorden op deze vragen zijn vaak afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de mate waarin je bereid bent financieel risico te lopen. Benieuwd wat dit voor jou betekent? In dit artikel delen we tips hoe jij een passende zorgverzekering kiest.

Standaard verzekeren

Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste zorgsoorten. Je hebt hierbij de keuze uit een naturapolis, restitutiepolis of een combinatiepolis. De inhoud van deze verzekeringen is voor iedereen gelijk. Wel

zit er wel een verschil in de premie en de zorgkosten die een zorgverzekeraar vergoedt.

Voor een verzekering met een restitutiepolis wordt over het algemeen een hogere premie in rekening gebracht. Wel staat er vrije keuze uit zorgverleners tegenover. Wie voor een naturapolis kiest, kan enkel bij gecontracteerde zorgaanbieders terecht. Heb je een naturapolis en wil je toch naar een andere zorgaanbieder toe? Dan is een deel van de kosten voor eigen rekening.

Uitbreiden met aanvullende dekkingen

Aanvullende verzekeringen dekken de kosten die niet of niet geheel worden vergoed uit de basisverzekering. Met name voor de tandarts, de fysio en alternatieve geneeswijzen worden vaak aanvullende dekkingen afgesloten. Of aanvullend verzekeren ook voor jou nuttig is, hangt onder meer af van je leeftijd en je gezondheid. Ook je medische geschiedenis speelt hierbij een rol.

Heb je een goed beeld van welke zorg je denkt nodig te hebben? Bereken of de vergoedingen opwegen tegen de premie die je moet betalen. Mocht hier geen duidelijke conclusie uitkomen, dan kun je er voor kiezen om wat extra geld achter de hand te houden.

Hoogte van het eigen risico

Anno 2022 is het verplicht eigen risico vastgesteld op €385. Dit bedrag kun je vrijwillig ophogen tot een maximum van €885. In ruil hiervoor ontvang je korting op de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Dit kan financieel voordelig uitpakken voor als je verwacht weinig tot geen zorg te gebruiken. Wist je trouwens dat je ook op je zorgpremie kunt besparen door deze in één keer te betalen voor een heel jaar? Bij de meeste zorgverzekeraars bespaar je hier zo’n 1 tot 2 procent mee. Vergeet daarnaast niet om zorgtoeslag aan te vragen als je inkomen niet te hoog is.

Gerelateerde berichten