Home » Mentaal

Mentaal

Hangmat in bos

Ieder mens ervaart wel eens een periode van stress. Stress hoort bij het leven, maar te veel stress is niet gezond. Door te veel stress kun je je niet meer ontspannen en daardoor kunnen klachten optreden. Door tijdig voldoende te ontspannen, voorkom je de eventuele stress. Door te ontspannen werkt jouw lichaam na stress beter. Als je jezelf ontspant, dan zul je merken dat de ademhaling rustiger wordt, jouw hart langzamer gaat kloppen en dat de bloeddruk lager wordt. Dit is goed voor jouw lichaam. Wij geven jou graag een aantal tips voor een ontspannen gevoel. Lees snel verder en ontdek de tips.

Iedere dag opnieuw

Het is belangrijk om iedere dag opnieuw voldoende ontspanning te krijgen. Er zijn een aantal activiteiten die je dagelijks kort kunt uitvoeren, zodat je voldoende ontspanning krijgt. Je kunt ervoor kiezen om te wandelen, fietsen en sporten. Tijdens het uitvoeren van de activiteit zul je merken dat je je beter voelt en tot ontspanning komt. Je hoofd wordt eventjes leeg gemaakt. Na het uitvoeren van de activiteit kan je eventjes helemaal tot rust komen en je lichaam volledig ontspannen. Daarnaast kan je ook kiezen voor rustige activiteiten. Een boek lezen, muziek luisteren of douchen zorgt ook voor de nodige ontspanning. Deze activiteiten kan je elke dag opnieuw uitvoeren. Het is belangrijk om dagelijks stil te staan bij voldoende ontspanning.

Krijg energie

Door dingen te doen die je leuk vindt, krijg je meer energie. Vele activiteiten zullen energie kosten, maar je kunt ook een boost van energie krijgen. Het bezig zijn met je hobby kan je waarschijnlijk dagen lang doen. Je vindt het een leuke activiteit en krijgt er energie van. Vind jij de verschillende blockchain-technologieën interessant? Bekijk de ethereum prijzen en blijf op de hoogte van de actuele zaken rondom blockchain. Daarnaast zijn vrienden en vriendinnen in jouw omgeving erg belangrijk. Maak gezamenlijk tijd om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Minder spanning ervaren

Gezonde spanning is goed. Tijdens een wedstrijd voel je spanning, maar het is gezonde spanning waar jij goed op kunt presteren. Te veel spanning is niet goed. Ga na welke activiteit jou veel energie kost. Een dergelijke activiteit voer je uit, omdat het moet. Kijk of jij deze activiteit kunt overdragen aan een ander of er anders op een andere manier zelf mee te stoppen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog en kijk wat jouw lichaam aan kan. Heb jij problemen of andere zaken te bespreken met iemand? Probeer dit direct bespreekbaar te maken. Hoe langer je gaat wachten, hoe meer je erover nadenkt en hoe meer stress je vervolgens zult ervaren.

Gezond leven

Een gezonde levensstijl is voor iedereen aan te raden. Om klachten te voorkomen of eventuele klachten te behandelen is een gezonde levensstijl enorm belangrijk. Het gezonde leven begint bij voldoende slaap. Zorg voor een slaapritme waar jij je aan kunt houden. Ga op tijd naar bed en sta de volgende dag weer op tijd op voor een fris en fruitige start van jouw dag. Daarnaast is gezonde voeding ook erg belangrijk. Blijf gezond eten en neem je maaltijden met regelmaat. Het regelmatige eten zorgt ervoor dat je minder ongezonde snacks gaat nuttigen. Drink daarnaast weinig tot geen alcohol. Alcohol is wellicht goed voor tijdelijke ontspanning, maar naderhand kan het problemen alleen maar erger maken. Denk aan jezelf en leef gezond!

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Hand masseren

Ieder jaar worden we allemaal weer een jaartje ouder. Oud zijn is leuk, maar oud worden is minder horen we de oudere generatie vaak zeggen. Naarmate de levensjaren toenemen, merken we allemaal dat we te maken krijgen met verschillende kwaaltjes. Het kan hierbij gaan om fysieke klachten in de rug, maar ook om de veroudering van je huid. De veroudering van de huid geeft je vrijwel meteen een oudere uitstraling en dat wil je natuurlijk niet. We blijven het liefst allemaal jarenlang jong.

Het ontstaan van huidveroudering

De veroudering van je huid ontstaat door meerdere factoren. Op de verschillende factoren kan je helaas geen invloed uitoefen. De huidveroudering vindt niet alleen van buitenaf plaats, maar ook juist van binnenuit. Ieder persoon wordt ouder en de huid wordt daardoor ook ouder. Hoe snel de biologische huidveroudering optreedt verschilt per persoon. We kunnen stellen dat de veroudering van je huid erfelijk is bepaald. De extrinsieke huidveroudering vindt plaats van buitenaf. Hier kan jij voor een deel invloed op uitoefenen. De meest bekende factoren die bijdragen aan de veroudering van jouw huid zijn: zonlicht, roken, alcohol en uitlaatgassen. Om huidveroudering te voorkomen kan je dus rekening houden met de viertal genoemde factoren. Zorg ervoor dat je gebruik en aanraking hiervan minimaliseert.

Collageen en elastine

De lederhuid is een laagje huid wat zich onder de opperhuid bevindt. In deze huidlaag zit onder andere collageen en elastine. Naarmate je leeftijd toeneemt, worden deze vezels in jouw lichaam steeds minder aangemaakt. De vezels in jouw lichaam worden hierdoor ouder en je huid wordt minder elastisch en kan wellicht gaan hangen. Collageen is de bouwsteen voor de stevigheid van de huid. Als je huid losser om je lichaam gaat zitten, dan heeft dit te maken met de afname van collageen. Jaarlijks neemt collageen met 1% af en wordt het collageen in je lichaam vertraagd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het proces van afname plaatsvindt vanaf je 25ste levensjaar. Wij raden je aan om voor jouw 25ste levensjaar te beginnen met verschillende behandelingen en huidproducten omtrent de aanmaak van collageen. Een collageen supplement is onder andere geschikt voor de aanmaak van collageen in jouw lichaam. De elastine bevindt zich ook in de lederhuid. Elastine is een eiwit wat voorkomt in het bindweefsel van jouw lichaam. Het heeft een elastisch effect wat ervoor zorgt dat je lichaam zich minder snel zal gaan beschadigen door eventuele factoren van buitenaf.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl heeft veel invloed op je huid. We vertellen jou graag meer over een aantal grote factoren van een gezonde levensstijl en welke invloed zij uitoefenen op jouw huid. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar drink voldoende water. Het vocht wordt opgeslagen in jouw lichaam onder de opperhuid. Wanneer je lichaam ouder wordt, houd je steeds minder vocht vast. Door voldoende water te drinken, vul je tekorten in je lichaam aan, waardoor je huid stevig en strak wordt. Op lange termijn zal dit resulteren tot minder zichtbare rimpels. Naast het vele drinken, zijn de gezonde maaltijden ook erg belangrijk. Het gezonde eten bevat vele voedingsstoffen waardoor je huid gezond en sterk blijft. Laat de frituurpan staat en kies voor een lekkere gezonde salade.

Stressniveau

Wellicht heb jij er zelf ook wel eens last van gehad: stress. De stress komt bij velen van ons voor. De ene ervaart stress voor een kortere periode. Voor anderen kan de stress een langere tijd aan te houden. De stress kan gevolgen hebben op het verouderingsproces van jouw lichaam. Een stresshormon in je lichaam is cortisol. De aanmaak hiervan zorgt voor het versnellen van je huidverouderingsproces. Daarnaast heeft stress ook invloed op jouw eetgewoontes. Je bent sneller geneigd om snel een pizza te bestellen of een blik soep open te trekken. Het advies is om proberen jouw stress te verminderen. Je kunt hierbij denken aan sporten of een wandeling in het bos.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Persoon op berg

Wat duurde de lockdown lang, hè? Het is meer dan logisch om je soms eens somber te voelen over de hele pandemie. Zoveel beperkingen, familie en vrienden die je minder vaak ziet dan dat je zou willen… Makkelijk is het niet. Gelukkig zijn de versoepelingen aangekondigd en is de verschuiving naar een normaal leven weer langzaamaan in gang gezet. Die overgang is nogal wat, maar alle reden om ernaar uit te kijken! Of er ooit nog een lockdown komt weet niemand, maar met onderstaande tips kun jij jezelf toch blijven uitdagen in tijden met beperkingen.

Zoek een hobby

Schreef jij als kind altijd al graag verhaaltjes of was je juist altijd buiten voetballend te vinden? Droomde jij er altijd al van om je tekeningen tot leven te brengen in vorm van schilderijen en andere vormen van kunst? Iedereen heeft een hobby en passie. Ga actief op zoek naar jouw passie! Door de lockdown heb je wellicht veel meer tijd over. De reistijd die je gebruikte om op je werk of naar school te gaan, kun je nu investeren in jouw interesses. Door te doen wat je leuk vindt in je vrije tijd, zal de tijd sneller voorbijgaan en heb je geen eens erg in die vervelende lockdown. Weet je niet goed waar jouw passie ligt? Boeken, podcasts en webinars kunnen je daar uitstekend bij helpen. Door je hobby of passie opnieuw of voor het eerst uit te vinden, blijf jij jezelf in tijden van een lockdown uitdagen! Het is tevens een perfecte manier om je zinnen en je gedachten even te verzetten. Het is wellicht overbodig om te vermelden dat je je te allen tijde op positieve dingen moet focussen, maar dat is o zo belangrijk.

Challenge jezelf

Het is altijd van belang om jezelf uit te dagen – op ieder terrein van je leven. Neem bijvoorbeeld je werk. Voel jij dat de sleur er een beetje insluipt? Het mooie is dat je dit zelf kunt veranderen. Jij hebt de regie! Vind jij je baan nog wel leuk, maar zoek je wat meer verdieping? Ga dan eens in gesprek met je leidinggevende. Wellicht wordt het tijd voor een cursus of aanvullende studie. Of misschien kom je erachter dat je hier niet meer op je plek zit. Blijf kritisch naar jezelf kijken. Challenge jezelf! Het leven is te kort om alles maar op z’n beloop te laten. Zelfs in tijden van een lockdown kun jij een heleboel bewerkstelligen, zolang je het zelf maar wil!

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Meisje in de zon dansen

Het is geen nieuws als je hoort dat het behoorlijk lastig kan zijn om tijdens de pandemie de schouders eronder te zetten, je aan de regels te houden en te hopen op betere tijden. Het kan dan ook best uitdagend zijn om mentaal sterk te blijven. Om je heen heb je vast al verhalen gehoord van mensen die er helemaal doorheen zitten. Positief blijven en een sterke mindset zijn misschien wel de belangrijkste medicijnen. Wil je weten hoe? Je leest het hieronder.

Positieve en negatieve emoties

Allereerst is het van belang te vermelden dat positieve emotie rust, optimisme en focus teweegbrengt. Negatieve emoties daarentegen brengen ongeduld, angst en frustratie in je naar boven. Je hebt iedere dag weer de keuze om positieve en negatieve emoties toe te laten. Probeer het onderscheid hiertussen te zien en te begrijpen dat je zelf een heleboel invloed hebt op hoe jij met de omstandigheden van je leven omgaat. Dat helpt ongetwijfeld bij het creëren en vasthouden van een sterke geest.

Breng je geest tot rust

Daarnaast is yoga een uitstekende manier om je tot rust te komen. Door gerichte oefeningen train je niet alleen je lichaam (yoga zorgt namelijk voor een sterker, soepeler en flexibeler lijf), maar ook je geest. Reflecteren en loslaten zijn hierbij sleutelwoorden. Zoek naar een manier waardoor jij helemaal tot rust kan komen. Ontspanning is, zeker tijdens een pandemie, ontzettend belangrijk. En wat voor een ander goed werkt, betekent niet dat het voor jou ook werkt.

Val niet terug in oude patronen

Nu de versoepelingen zijn aangekondigd en het ‘normale’ leven weer terugkomt, kan je agenda wellicht alweer behoorlijk volgepland zijn. Als we een ding hebben geleerd van de pandemie is dat het van cruciaal belang is om voldoende rustmomenten voor jezelf te hebben. Het is wellicht verleidelijk om weer terug te vallen in je oude patroon, maar vroeg of laat kom je jezelf tegen. Waak daar dus voor en blijf te allen tijde goed voor jezelf zorgen! Doe waar jij gelukkig van wordt en waar je energie uit haalt. Of dat nu een lang stuk fietsen is of op de pank ploffen met een goed boek: het is aan jou om hier invulling aan te geven. Wellicht overbodig om te vermelden, maar toch mooi om mee af te sluiten: leef bewust! Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en slaap. Deze componenten houden je altijd weer in balans.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Stenen in balans

Mediteren en yoga: kun je hier een link tussen leggen? Jazeker! Door te mediteren tijdens yoga-oefeningen, zal jij gegarandeerd meer rust (zowel fysieke als mentale rust). Hunker jij na deze hectische tijden ook naar meer rust en wil je weten hoe dat mogelijk is door middel van yoga en mediteren, lees dan vooral verder.

Yoga brengt geest, lichaam en energie samen

Voordat we verdergaan met de overeenkomsten tussen mediteren en yoga, is het ook van belang om een paar verschillen te verduidelijken. Feit is dat deze twee begrippen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar ze zijn niet helemaal aan elkaar gelijk. Laten we beginnen met yoga. Door yoga verenig je drie componenten: je geest, je lichaam en energie. Niet alleen leert het je om bewuster stil te staan en te zorgen voor jezelf, maar daarnaast ook voor je naasten. Dit wordt veelal gedaan door het uitvoeren van oefeningen die je lichaam sterker en flexibeler maken. Op internet kun je een heleboel filmpjes vinden van yoga-oefeningen. Je kunt ook op een yoga-klas gaan als je wil ontdekken of yoga voor jou werkt. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf de oefeningen hoeft uit te voeren, maar dit met andere mensen kunt delen die dezelfde interesse delen. Je leert ook direct nieuwe mensen kennen en wordt gecorrigeerd door een instructeur als je een oefening niet helemaal juist uitvoert.

Mediteren als rustpunt van je gedachten

Mediteren is in principe een onderdeel van yoga. Door te mediteren kun je dichterbij jezelf komen. Dit is raadzaam als je je bijvoorbeeld ver verwijderd voelt van je omgeving, de mensen om wie je geeft of jezelf even bent kwijtgeraakt. Yoga kun je zoals gezegd met meerdere mensen uitvoeren: mediteren doe je daarentegen echt voor jezelf, veelal stilzittend op een kussen of op een stoel. Meditatie kan ook voor een mate van spiritualiteit zorgen. Je laat als het ware al je fysieke en mentale inspanningen even los. Daar komt in de plaats een grote mate van ontspanning en rust voor terug. Het kan helpen om al je gedachten even op een rijtje te zetten en te reflecteren op wat nu echt belangrijk is voor jou. We kunnen concluderen dat yoga een soort bewegende meditatie is. Meditatie an sich vindt in totale rust plaats. Deze twee hebben dus zeker veel raakvlakken, maar er zijn ook veel verschillen te benoemen. Zoek uit wat voor jou werkt en ontdek wat die rust met jouw welzijn doet!

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Lockdown Corona

Vind jij het lastig om te dealen met de huidige pandemie en de lockdown die daarmee gemoeid gaat? Wees gerust, je bent niet de enige. Het belangrijkste is dat je jezelf niet laat beïnvloeden door de negativiteit. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in deze blog.

Blijf in beweging en raak geïnspireerd

Vind vooral jouw eigen weg in het omgaan met deze lockdown. Wat voor veel mensen werkt, is om te blijven bewegen. Ga bijvoorbeeld een lang stuk wandelen bij je in de buurt of in een mooie bosrijke omgeving. Ben je dol op de natuur? Dan kun je deze lockdown juist gebruiken om wat meer stil te staan bij de schoonheid van de natuur. Door het drukke en gehaaste bestaan kan het er weleens bij inschieten om hier uitgebreid bij stil te staan. Schaf online wat nieuwe fancy wandelschoenen aan en gebruik ze meteen om nieuwe plekken te ontdekken. Daarnaast kun je op zoek gaan naar een inspirerende podcast waar je naar kunt luisteren tijdens een wandeling. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel podcasts; zo is er altijd wel een passende voor jou. Door te bewegen en te luisteren naar muziek of podcasts die jou energie geeft, zal je merken dat je veel beter kunt dealen met een lockdown. Het is ook van groot belang om in beweging te blijven. Door het thuiswerken kan het maar zo zijn dat je veel te veel stilzit. Dat is ongezond en het kan er ook voor zorgen dat je vermoeid raakt. Ga er dus geregeld alleen of met een kennis op uit! Naast een wandeling kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een stuk te gaan fietsen. Kies een mooie fietsroute uit en voel de hernieuwde energie door je lichaam stromen.

Kijk naar wat er wél mogelijk is

Door een lockdown wordt het contact met dierbaren, vrienden, collega’s en kennissen tot een minimum beperkt. Ook hiervoor geldt: je hebt zelf een keuze hoe je ermee omgaat. Het feit dat er een lockdown is, verander je niet, maar wel hoe je hier zelf mee dealt. Accepteer de situatie en probeer juist te kijken wat er wél mogelijk is, bijvoorbeeld een digitale borrel met je collega’s of nodig een vriend uit voor een kop koffie bij je thuis. Wanneer je probeert te accepteren wat er nu niet kan en er het beste van te maken, zal je er juist extra van gaan genieten als alles weer open is.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Yoga aan zee

Tegenwoordig is yoga heel hip. Niet gek dat veel mensen steeds vaker een yogamatje aanschaffen en dagelijks oefeningen doen om te ontspannen en de dag door te nemen of juist alle gedachten even van zich af te laten glijden. Denk jij dat yoga bij jou past? Lees dan snel verder en kom erachter of yoga ook iets voor jou is!

Meer controle over je lichaam en geest

Allereerst werkt yoga ontzettend ontspannend. In coronatijd is het logisch dat je veel stress hebt ervaren. Ook door andere, persoonlijke omstandigheden kan het soms allemaal even te veel worden. Hoe fijn is het dan als je een uitlaatklep hebt waar je helemaal tot rust komt? Tip: door een vast moment te plannen waar je een aantal yoga oefeningen uitvoert, creëer je meteen rust in je hoofd. Stel bijvoorbeeld een realistisch schema op waarin je deze oefeningen terug laat komen. Zo kun je je er makkelijker aan houden om elke dag of wanneer het jou uitkomt je yogamatje er weer even bij te pakken. Tevens is het heel belangrijk om geregeld je hoofd leeg te maken, om bijvoorbeeld beter te kunnen relativeren en meer controle te hebben over je lichaam en geest. Wedden dat jij door meer rust in je hoofd ook meer energie krijgt voor dingen die je leuk vindt om te doen?

Versterk je spieren

Wil jij daarnaast sterkere spieren? Met yoga maak je niet alleen je spieren, maar daarnaast ook je botten sterker. Klinkt goed, toch? Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je de juiste oefeningen doet om dit te kunnen realiseren. Zo zijn er veel houdingen die je kunt aannemen. Heb je nog niet zoveel ervaring met yoga, dan is het raadzaam om de oefeningen eerst te overleggen met een deskundige op dit gebied. Het zou zonde zijn als je er blessures of overbelasting aan overhoudt door de verkeerde houdingen of oefeningen. Het belangrijkste is dat je je er prettig bij voelt. Voelt iets verkeerd, ga dan niet verder, maar zoek naar een manier zodat jij het wel kunt uithouden.

Flexibeler de dag door

Een andere reden waarom tegenwoordig iedereen aan yoga doet, is uiteraard het vergroten van je flexibiliteit. Dus ben je van jezelf niet zo lenig, dan zou het beginnen met yoga een goed startpunt kunnen zijn. Je maakt je spieren langer en flexibeler zodat je soepeler de dag kunt beginnen – of juist afsluiten, dat is helemaal jouw keuze.

0 FacebookTwitterPinterestEmail