Home » Blog » Duurzaam ondernemen? Begin klein! 3 tips

Duurzaam ondernemen? Begin klein! 3 tips

door crjonline
Duurzaam ondernemen

Nu duurzaamheid een steeds belangrijkere rol inneemt in onze samenleving, zien we dat meer en meer bedrijven ervoor kiezen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. De motieven hiervoor kunnen zeer sterk uiteenlopen. Zo kiezen sommige bedrijven enkel en alleen voor duurzaam ondernemen omdat het hun imago en daarmee ook de winstgevendheid ten goede komt. Gelukkig zien de meeste bedrijven ook echt de noodzaak er wel van in. Deze bedrijven denken niet alleen aan hun eigen hachje, maar staan bovendien bewust stil bij het behoud van onze aarde. Wat het motief ook is, wil je duurzaam ondernemen? Begin dan klein! Je hoeft echt niet meteen een heel windmolenpark op je bedrijventerrein aan te leggen. Hieronder volgen drie tips.

Vervang papieren en plastic wegwerpbekertjes door afwasbare koffiemokken

Wanneer iedere werknemer zo’n drie papieren of plastic wegwerpbekertjes per dag gebruikt en vervolgens weggooit, dan lijkt dat misschien heel weinig. Toch tellen die aantallen behoorlijk snel op, zeker wanneer je kijkt naar het aantal wegwerpbekertjes dat op jaarbasis op de vuilnisbelt belandt. Daarnaast komt ook lang niet al het afval op de juiste plek terecht. Zo vindt een groot deel van al ons plastic afval nog steeds een weg naar zee, waardoor de plasticsoep alleen maar erger wordt. Duurzaam ondernemen begint dan ook met het vervangen van papieren en plastic wegwerpbekertjes door afwasbare koffiemokken. Vind je standaard koffiemokken te saai? Kies dan voor een koffiemok met logo. Deze kun je geheel naar wens laten bedrukken.

Vervang oude gloeilampen door energiezuinige LED smart lampen

Wist je dat traditionele gloeilampen ware energievreters zijn? Vooral in vergelijking met moderne LED lampen zijn dit soort lampen totaal niet efficiënt. Om dezelfde hoeveelheid licht op te brengen, verbruikt een gloeilamp veel meer energie. Dit komt omdat de meeste energie verloren gaat in de vorm van warmte. Slechts een fractie van de verbruikte energie wordt daadwerkelijk omgezet in licht. LED lampen produceren nauwelijks warmte en kennen dan ook een zeer hoge energie-efficiëntie. Maak je nu nog gebruik van gloeilampen? Vervang die dan zo spoedig mogelijk door LED lampen. Het liefst een smart variant met bewegingssensor die zichzelf uitschakelt zodra er geen beweging meer in de ruimte gedetecteerd wordt. Het mogen dan LED lampen zijn, lampen die branden terwijl er niemand in de ruimte aanwezig is verbruiken alsnog onnodig energie!

Ga bewust en spaarzaam om met verwarming en airconditioning

In de trant van duurzaam ondernemen is het tot slot raadzaam om bewust en spaarzaam met verwarming en airconditioning om te gaan. Ook hier geldt: is er niemand in de ruimte aanwezig, dan is het zonde om de verwarming of de airconditioning aan te laten. Wat we ook veel zien is dat de verwarming vol aanstaat en dat tegelijkertijd de ramen wagenwijd open staan. Dit brengt uiteraard onnodig hoge stookkosten met zich mee. Zet je de verwarming aan? Zorg er dan voor dat de ramen zoveel mogelijk dicht zijn. Zo blijft de warmte binnen en gaat het niet meteen verloren.

Gerelateerde berichten