Home » Blog » Een tweedehandsauto kopen; waar let ik op?

Een tweedehandsauto kopen; waar let ik op?

door crjonline
Auto

Als je opzoek bent naar een tweedehandsauto, is het goed om rekening te houden met een paar zaken. Een hoge kilometerstand of een kleine kras op de deur zegt namelijk niet alles over de staat van een auto. Het bouwjaar van de auto heeft veel invloed op de prijs van de auto, terwijl dit niet eens wat zegt over de auto zelf. Daarnaast kan er een verschil zijn in vaste kosten tussen een gloednieuwe auto en een tweedehandsauto. Hieronder staan wat tips die jou kunnen helpen in de zoektocht naar een tweedehandsauto.

Slijtage en kilometerstand

Naast de leeftijd van de auto, kan de kilometerstand veel zeggen over de auto. Als de kilometerstand niet heel hoog is, is de auto dus minder vaak gebruikt. Uiteindelijk heeft dit invloed op de slijtage van de auto. Slijtage is niet per se iets verkeerds; de auto is een gebruiksvoorwerp. Als een oudere auto altijd binnen geparkeerd is geweest, kan de roest van de auto veel minder zijn dan een jongere auto die altijd buiten geparkeerd staat. Het is dus handig om erachter te komen hoe de auto de afgelopen jaren is gebruikt door de gebruiker. Hiervoor kan je ook kijken naar schade, kilometerstand, parkeerplekken en het interieur.

Uitvoering en model

De leeftijd van een auto bepaald welke snufjes de auto heeft. Een jongere auto heeft waarschijnlijk wel parkeerassistentie en een oudere auto heeft wellicht geen airco. Uiteindelijk staat de veiligheid voorop. Als je geen waarde hecht aan het uiterlijk van een auto, kan je opzoek gaan naar een wat oudere auto die wel aan al je andere eisen voldoet.

Milieu eisen

Oudere auto’s voldoen niet allemaal meer aan de milieueisen van tegenwoordig. Als jij van plan bent om met je aanstaande dieselauto een tripje te maken naar Duitse steden, moet je er rekening mee houden dat je niet elke stad meer in komt.  Daarbij hangt de emissie af van je motorrijtuigenbelasting. Als jouw auto veel uitstoot, betaal je meer belastingen.

Verzekeren

Als een auto jonger is dan 6 jaar, is het een goed idee om een allrisk autoverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die aanbrengt op anderen en ook de schade die je aanbrengt op je eigen auto. Een jongere auto is dit wel waard. Wanneer je een wat oudere auto koopt, is dit soms niet meer het geval. Dan kan je wellicht beter kiezen voor een andere verzekering. Beperkt casco of beperkte casco extra verzekeringen zijn net een stapje luxer dan de verplichte WA-verzekering. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade aan anderen. Bij een beperkt casco of beperkte casco extra valt hier bijvoorbeeld ook schade door inbraak in.

Gerelateerde berichten