Home » Blog » Testament opstellen: belangrijke tips

Testament opstellen: belangrijke tips

door crjonline
Testament opschrijven

Het is een moeilijk onderwerp om over na te denken, het opstellen van het testament. Niemand praat immers graag over het einde. Toch is het verstandig om je hierover te buigen, eigenlijk zelfs al op relatief jonge leeftijd. Op die manier laat je na wat je wilt nalaten, aan de personen en/of organisaties die je voor ogen hebt. Dit zijn belangrijke tips bij het opstellen van het testament.

Bijdragen met nalatenschap

Allereerst is het mooi om in je nalatenschap iets te geven aan een goed doel. Je kunt namelijk een bepaald bedrag doneren, aan een goed doel naar wens. Nalaten aan een goed doel geeft betekenis aan je nalatenschap. Je draagt namelijk bij aan de maatschappij met hetgeen dat je achterlaat. Je kunt ervoor kiezen om een deel of je gehele nalatenschap aan een goed doel te doneren. Denk aan geld, maar bijvoorbeeld ook aan een schilderij of iets anders dat je in bezit hebt. De schenking van een erfenis aan een goed doel is vaak belastingvrij, wat betekent dat het gehele bedrag dat je doneert bij het goede doel terechtkomt.

Erfgenamen en begunstigden vaststellen

Je kunt een deel van je nalatenschap aan een goed doel geven, zo kun je bijvoorbeeld zieke kinderen steunen. Maar je kunt ook erfgenamen vaststellen voor je nalatenschap. Doorgaans zijn dit gezinsleden, zoals je partner of kind(eren). Daarnaast kies je naar wens ook begunstigden. Je erfgenamen zijn de mensen die je bezittingen zullen erven, terwijl begunstigden specifieke eigendommen of voordelen kunnen ontvangen. Dit kunnen je kinderen, familieleden, vrienden, liefdadigheidsorganisaties of goede doelen zijn. Je kunt hetgeen wat je nalaat op jouw manier verdelen. Stel je voor dat je je huis aan je kinderen wilt nalaten en een deel van je spaargeld aan een goed doel. Het is belangrijk om deze keuzes duidelijk in je testament op te nemen.

Bezittingen identificeren

Het is niet alleen belangrijk om vast te stellen aan welke personen of organisaties je je nalatenschap achterlaat, maar ook om vast te stellen wat je nalatenschap is. Identificeer je bezittingen, en zorg dat je niets over het hoofd ziet. Dit omvat alles wat je bezit, van onroerend goed en financiële activa tot persoonlijke bezittingen zoals sieraden, kunstwerken en antiek. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt nalaten, en aan wie je dit wilt nalaten. Een huis, spaargeld op de bank, een collectie van waardevolle spullen: breng het geheel in kaart.

Wensen en instructies noteren

In een testament kun je je laatste wensen en specifieke instructies opnemen. Dit kan bijvoorbeeld informatie bevatten over je begrafenis of crematie, de verdeling van bepaalde eigendommen, schenkingen aan liefdadigheidsorganisaties en zelfs persoonlijke boodschappen aan je dierbaren. Je kunt de kleinste details hierin opnemen. Wellicht wil je bijvoorbeeld dat een bepaald boek bij een oude vriend terechtkomt: schrijf dit allemaal op. Je mag het testament zo persoonlijk en gedetailleerd maken als je zelf wenst. Als je hier een duidelijk beeld bij hebt, kun je dit dus uit laten komen.

Executeur testamentair aanwijzen

Je wijst in het testament iemand aan om een bepaald aantal taken uit te voeren na het overlijden. Dit noemen we een executeur-testamentair. Deze persoon regelt verschillende zaken, zoals de uitvaart en het opzeggen van abonnementen. De executeur-testamentair is verantwoordelijk voor het beheren en uitvoeren van je testament na je overlijden. Deze persoon moet betrouwbaar zijn en tevens bereid zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het kan een familielid, vriend of een professionele executeur zijn. Hij of zij zal ervoor zorgen dat je wensen worden nageleefd en dat je nalatenschap correct wordt verdeeld.

Met de bovenstaande tips stel je een testament op. Dit zorgt voor gemoedsrust, omdat je de toekomst van je nalatenschap veiligstelt. Het maakt dat je nalatenschap op de juiste manier wordt verdeeld wanneer je er niet meer bent. Met welke tip start jij?

Gerelateerde berichten